Estiu, en teoria temps de repòs, de alliberament, vacances, sortir, festejar... festejar el que?. Després de tants anys en que cada estiu molts pobles celebren les seves festes majors (o pestes furtors, com es prefereixi) un es pregunta: realment saben que celebren i perquè ho celebren?. Tenint en compte que cada cop més el mateix concepte de tradició varia segons gustos estètics i polítics de les èpoques i que les mateixes celebracions son cada cop més un reflex de la influència mediàtica i que la cultura popular pròpiament dita ha desaparegut en favor de subcultures anomenades “urbanes” que tenen més a veure amb els barris marginals de Nova York que no pas amb aquest país, realment val la pena seguir celebrant les anomenades FESTES MAJORS?.

El que abans era una representació d’una manera de ser, d’una identitat específica de cada poble o barri ara simplement s’ha convertit en una mena de simple exhibicionisme populista.
Pocs poble, ciutats o barris saben que es el que celebren, de fet molta gent li importa un bledo que es celebri al seu poble mentre això l’autoritzi a emborratxar-se i fotre l’animal com si d’un vulgar fanàtic del futbol es tractés.

Si veiem molts barris tant de poble com de ciutat tots semblen ja tallats per el mateix patró, una mateixa estètica, una mateixa música... son barris intercanviables que han agafat com a model EL BRONX o els barris de LOS ANGELES com a model estètic, fins hi tot molts regidors i tècnics municipals en les festes de barri (o poble) celebren el que diuen “peleas de gallos” en que uns “cantants” surten en parelles sobre un escenari a insultar-se mútuament, no se sap perquè han adoptat aquesta mena d’activitats, diuen que es per evitar que les bandes es barallin, però carai, quines bandes tenim aquií? suposo que es més barat fer això que no pas invertir en educació.

Actualment les festes majors estan totes tallades per els mateixos patrons, totes porten els mateixos cantants, es fan les mateixes activitats hi ha els mateixos “rituals”, ben poca cosa varia d’un poble o un barri a l’altre, simplement ja son festes sense cap mena d’entitat pròpia, sense personalitat.

Les festes majors, la veritat es que fa anys que no tenen raó de ser, es fan per pura inèrcia de la mateixa manera que es celebra la setmana santa, el nadal, cap d’any o Sant Joan, son coses que es celebren perquè sempre s’ha celebrat i res més i no val la pena buscar cap altre raó, es el que hi ha.

Potser tant les festes majors com el nadal, com el cap d’any, com sant Joan o la setmana santa es tindrien d’abolir, al cap i a la fi ja no tenen una veritable raó de ser i fer veure que ho celebres no es més que un acte d’hipocresia.


Joaquim Parera